SANDEMAN-Fine-White-Port-1

Sandeman Fine White Port

Dourodalen, Portugal

Vitt portvin görs på gröna druvor med eller utan skal. Det blev populärt på 1930-talet och görs i flera varianter, från mycket sött till en ganska torr variant. Sandeman’s white port är gjort på utvalda druvor från den norra, bergiga delen av portugisiska Douro. Slutresultet är ett portvin med bara en aning sötma. Serveras lätt kyld, med is eller som drinkbas. . En öppnad flaska håller sig fräsch i 3-4 veckor. Sandeman – famous for pleasure.

Längre beskrivning

Portvin är ett sött starkvin från norra Portugal. Man skördar druvorna under september och oktober. Efter skörden krossas druvorna, för att sedan jäsa i 30-40 timmar. Därefter tillsätts druvspriten aguardente. Jäsningen avstannar och vinet, nu med 20 % alkoholhalt, behåller mycket av druvornas sötma. Det lagras därefter på stora ekfat eller ståltankar. Inom två år efter skörden avgörs sedan hur vinet skall behandlas och vilket slags portvin det skall bli.
Så tidigt som 1675 hittade man den första noteringen om portvin i gamla skrifter och Sandemans historia går tillbaka till år 1790. George Sandeman var en ambitiös ung skotte från Perth som startade sin rörelse i London. Inom fem år hade han utökat kraftigt och 1811 köpte han sin första vinkällare i Gaia i Portugal. Under tidigt 1800-tal skeppades hans vin över Europa, Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien och hela vägen till Nya Zeeland. 1928 målade den unge konstnären George Massiot Brown siluetten The Don. En bild som idag har blivit synonymt med Sandemans portvin. Man kan se hans gestalt dyka upp som en skugga runt om i hela Portugal.

Land
Portugal
Region
Dourodalen
År
N/A
Typ
N/A
Stock
N/A
Förpackning
N/A
Artikelnr
EAN nr