veganskt-vin-vegan-vin-hero veganskt-vin-vegan-vin-hero

Vin & Champagne - 24.03.2023

Veganskt vin

Vad är veganskt vin?

Veganskt vin är vin som inte innehåller eller använder några animaliska produkter eller biprodukter i sin tillverkningsprocess. Många människor väljer att följa en vegansk livsstil av etiska eller hälsomässiga skäl, men det kan ibland vara svårt att hitta information om vilka viner som är lämpliga för dem att dricka.

Traditionellt har vinmakare använt animaliska produkter som gelatin, äggvita och fiskblåsa i vinproduktionen för att rena och klara viner. Men idag finns det flera tillverkare som producerar veganska viner som inte innehåller några animaliska produkter – vårt utbud ser du längst ner på denna sida.

Veganskt vin. Stoneleigh, mest sålda vita vin på flaska
Stoneleigh Sauvignon Blanc är Sveriges mest sålda vita vin på flaska (över 69 kr) och är veganskt.

Hur produceras veganskt vin?

Det finns flera olika metoder som används för att göra veganskt vin, till exempel filtrering med benkol eller lera, och användning av vegetabiliska proteiner som sojaprotein eller ärtprotein. Det är viktigt att notera att inte alla veganska viner är märkta som veganska, så ett tips är att dubbelkolla med producenten eller Systembolaget om du är osäker.

Varför ett veganskt vin?

Veganskt vin är inte bara lämpligt för veganska konsumenter, utan är ett bra alternativ för alla som följer en hälsosam livsstil. Veganska viner har oftast en hög kvalitet, och kan ofta erbjuda en bättre smakupplevelse än traditionellt vin.

Så nästa gång du letar efter en flaska att njuta av, varför inte välja ett veganskt alternativ?

Vårt utbud av veganska viner:

Svep åt vänster för att se alla viner