spanien-som-vinland spanien-som-vinland

Champagne, Vin & Champagne - 28.11.2022

Spanien – där tradition möter innovation

Spanien bär på en lång historia av vintradition. Näst efter grannländerna Italien och Frankrike är det Spanien som står för den största delen av vinproduktionen i världen. Dessutom har landet mer mark för vinodling än något annat land. På dryga en miljon hektar möts moderna smaker med karaktärsstarka klassiker, i vitt skilda miljöer.

Det odlas mellan fyra och sexhundra unika druvsorter i Spanien, men långt ifrån alla får internationell och kommersiell spridning. Det är nämligen bara runt tjugo stycken av de spanska druvsorterna som står för närmare 90 procent av produktionen. Bland de viktigaste inhemska druvorna hittar vi, förutom Tempranillo, de blåa druvfavoriterna Garnacha och Monastrell samt de gröna Viura, Verdejo och Palomino– för att nämna några.

Trots att moderna vinerier, vingårdar och nya distrikt tar plats på den spanska vinkartan, fortsätter Rioja vara landets mest kända vindistrikt. Här finns den tidigt mognande druvan Tempranillo som bjuder på den karaktäristiska vaniljaktiga Rioja-smaken som många förälskat sig i.

Olika druvor skapar vitt skilda viner

Att Spanien har ett så brett utbud av druvor, viner och smakupplevelser kan vi tacka det geografiska läget och varierande klimatet för. Från de svala gröna Galicien och de snötäckta Pyrenéerna i norr, via landets torra centrala platå, och vidare till det sandiga och soliga Andalucien i söder.

Pernod Ricard representerar flera viner från det välkända och välrenommerade Rioja-distriktet samt en utsökt cava från Penedès-regionen.