heroimage-nya-zeeland heroimage-nya-zeeland

Vin & Champagne - 28.11.2022

Nya Zeeland – det nya vinlandet

Nya Zeeland är landet som på kort tid skapat sig en betydande plats på vinmarknaden. Som ett av de nyaste vinländerna i nya världen, var det först under senare delen av 1900-talet som vinproduktionen i Nya Zeeland tog fart på riktigt. Idag är landet kanske mest berömt för sina vita viner gjort på internationella druvor som tål det svala klimatet.

Från världens östligaste vindistrikt på den varmare Nordön till några av världens sydligaste vingårdar på den kyligare Sydön, sträcker sig den Nya Zeeländska vinproduktionen över en stor del av landet. Variationen är stor när det gäller både jordmån och klimat i de olika distrikten, vilket resulterar i viner av unik karaktär gjorda på en rad olika druvor. Majoriteten av landets odlingar utgörs av den gröna druvan Sauvignon Blanc, och andra välkända druvor såsom Chardonnay, Riesling och Pinot Gris. Även de blå druvorna Pinot Noir och Syrah blir allt mer vanliga här.

Klimatsmarta lösningar på traditionella tekniker

Med friska och rena vita viner till smakrika och peppriga röda, är Nya Zeeland ett mångfacetterat vinland. Att landet dessutom driver hållbarhetsarbetet framåt är ännu ett bevis på detta. Många producenter arbetar aktivt med att öka den biologiska mångfalden i sina vingårdar samt minska förbrukningen av el och vatten.