Vin & Champagne - 28.11.2022

J. Lohr – pionjären av Kaliforniens Central Coast

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, bildades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Företaget har genom åren etablerat sig som en av branschens mest respekterade vinproducenter, med viner som kännetecknas av djärva och koncentrerade smaker – fulla av liv.

Jerry Lohr var en av få vinmakare under början av 70-talet som insåg vilken potential som fanns för vinproduktion och druvodling i Central Coast-regionen. Kanske är det därför inget sammanträffande att regionens uppkomst som ett värdsklassigt vinområde skedde parallellt med bildandet av företaget J. Lohr Vineyards and Winery.

Jerry startade sitt första vineri i San Jose, Monterey år 1974. Området var med sitt kyliga klimat och steniga jordmån en optimal plats för odling av tåligare druvor, såsom de gröna Chardonnay-druvorna, med syrligt fruktiga och smöriga toner. Fjorton år senare upprättade Jerry sitt andra vineri i bördiga Paso Robles, där klimatet varierade dramatiskt mellan natt och dag. Här fann han att druvor såsom blåa Cabernet Sauvignon med sin strama strävhet och fruktiga undertoner passade bra att odla. Ackompanjerad av kryddiga Petit Verdot, fick denna druva även en plats på J. Lohrs nya cirka 14 hektar stora vingård i Napa Valley när den upprättades i slutet av 1990-talet.

Tradition möter långsiktig hållbarhet

Idag leds J. Lohrs vinmakeri av chefsvinmakare Steve Peck. Med en begåvad smakpalett, passion för vinodling och en djupt teknisk kunskap om processen bakom vinskapandet, strävar Steve efter att bibehålla den smakrika karaktären som Jerry en gång skapade i varje droppe vin. Tillsammans med vinmakare av vita viner, Kristen Barhisel, och vinmakare av röda viner, Brendon Wood, syftar Steve till att skapa superba viner från högkvalitativa och hållbart odlade druvor med en rik och mångsidig smakpalett.

Ända sedan starten på 1970-talet, har J. Lohr varit ledande i miljöarbetet mot mer långsiktigt hållbara tekniker för vinproduktion. Företaget är certifierat enligt ’California Sustainable Winegrowing’, och vann dessutom det så kallade ’Green Medal Leader Award’ 2020.

Vårt utbud av viner från J.lohr

Gå till vinerna