heroimage-italien-som-vinland heroimage-italien-som-vinland

Vin & Champagne - 28.11.2022

Italien som vinland

Italien är en av världens största vinproducenter. Hela 702 000 hektar av landet är upptaget av vinodlingar, och här produceras vin i varje enskild region – där vissa vinregioner tillhör de äldsta i världen.

Den italienska vinhistorian är lång och brokig. Trots detta var det först efter den grekiska koloniseringen av Italien som vinproduktionen blomstrade ut på riktigt, inledningsvis i södra delen av landet. Italiens vinmakeri fortsatte frodas på 1000-talet f.Kr när romarna led från ett nederlag mot de vinkunniga kartagenerna. Att italienarna började odla nya spännande vinrankor såsom Biturica – en föregångare till Cabernet-druvsorterna – bidrog till att Italien tog en självklar plats på den internationella vinkartan och slutligen gjorde landet till epicentrum för provinsiella viner.

Goda förutsättningar för att odla vin

Vinproduktionen i Italien sträcker sig från Alperna i norr till dess mest södra del, nästan inom synhåll för Afrika. Landets bergiga och backiga terräng bidrar till vitt skilda klimat och jordmåner i olika områden, vilket i sin tur skapar förutsättningar för olika druvor att växa. Över 500 druvor har dokumenterats här, där de mest populära italienska druvorna i Sverige innefattar bland annat Corvina och Nebbiolo för röda viner samt Pinot Grigio och Trebbiano för vita.

Under 1960-talet, lanserades ett klassificeringssystem för italienska viner, i enlighet med EU-reglerna. Systemet delar in de italienska vinerna i fyra olika grupper:

  • Vini: vin helt enkelt
  • Vini Varietali: viner som produceras av en internationellt godkänd druva (minst 85%) eller av en blandning av två eller flera godkända sorter.
  • Vini IGP/IGT (Wines with Protected Geographical Indication): viner som produceras i en specifik region i Italien och följer tillhörande riktlinjer.
  • Vini DOP (Wines with Protected Designation of Origin): inkluderar två underkategorier; DOC och DOCG. DOC (Controlled Designation of Origin) innebär att vinet måste ha varit ett IGP-vin under minst 5 år. Vini DOCG (Controlled and Guaranteed Designation of Origin) ska ha varit IGP-vin under minst 10 år och dessutom visa vara ett vin som uppskattas och säljs mycket.

Många italienska vinproducenter har anammat miljövänliga metoder för druvodling och vinproduktion, och en stor del har dessutom erhållit en ’EU Organic certification’ för sitt arbete med ekologiska produkter. På senare tid har dock ett större fokus legat på att arbeta mer långsiktigt hållbart och brett, snarare än ekologiskt. Certifieringar såsom ’Equalitas’ och ’VIVA Sustainability and Culture’ har därför blivit allt mer populära att skaffa.