Cidraie-Original

Cidraie Original Organic

Normandie, Frankrike

Normandie liknar inte övriga Frankrike. Där finns inga vingårdar, i stället finns det äppelodlingar fulla av äpplen som ska förädlas till cider eller calvados. Det finns ca 7 miljoner äppelträd i Normandie och nästan 2000 olika sorter.

Längre beskrivning

Cider Original har en lång tradition i framförallt Frankrike, Storbritannien och Spanien. Cider kan vara söt, halvtorr eller torr och beroende på hantering och val av äppelsorter. Cider kan ha allt från en mörk gulröd färg till nästan vit. Smaken kan variera från mycket kraftig till klar och enkel. Cider har oftast bubblor men kan också vara stilla. Äkta cider brukar ha en alkoholstyrka mellan 3 och 8%.

Till Cidraie använder man inte alls sommarsorterna av äpplen utan av sorter som mognar från oktober och framåt. Efter mustning sker jäsningen uteslutande av vildjäst. I äpplena finns många olika jästsorter som avlöser varandra under processen allteftersom förhållandena för jästtypen är bäst.

I Frankrike är reglerna för cider mycket strikta. En fransk cider får inte innehålla något annat än äpplen, och då inte ens alla äppelsorter, utan enbart äpplen som klassificerats som cideräpplen. Fransk cider har sällan en alkoholstyrka över 5% eftersom man strävar efter en naturligare process utan tillsatser.
Man dricker ofta cider till crepes, men svensk husmanskost har tradionellt en del sötma som matchas väl av äppeltonerna, speciellt fläskkött.

Land
Frankrike
Region
Normandie
Druvor
N/A
Typ
Cider
Producent
N/A
Alkoholhalt
4 %
Artikelnr
EAN nr