hero-usa-som-vinland hero-usa-som-vinland

Vin & Champagne - 28.11.2022

USA – det mångsidiga vinlandet

USA är det fjärde största vinproducerande landet i världen och har en lång historia av vinmakeri. Med produktion i 50 stater, som bjuder på olika förutsättningar för druvodling, producerar landet en rad olika viner gjorda på frukter som tål olika klimat och jordmåner.

Med en historia som tar oss flera hundra år tillbaka i tiden, är USA utan tvekan ett vinland att räkna med. Här har vin producerats i över 500 år, och den första stora produktionen tog plats i New Mexico redan 1628. Landet har genom åren vuxit till ett av världens främsta länder för vinproduktion. Idag produceras majoriteten av allt amerikanskt vin i Kalifornien; en delstat som med sin komplexa topografi och sitt varierade klimat erbjuder vinmakare stora valmöjligheter kring terroir och odlingsteknik. Statens främsta vinregioner är Napa och Sonoma.

Det kaliforniska odlingsklimatet

Kaliforniens klimat varierar i relation till dimma, vatten och berg, och årstidernas olika väderförhållanden påverkar självklart också odlingarna. De vinregioner som ligger nära kusten håller i allmänhet en kyligare temperatur. Där odlas och trivs bäriga Pinot Noir och Chardonnay med toner av citrus och äpple. Längre in mot landet, där klimatet är betydligt varmare, odlas några av Kaliforniens mest välkända druvor såsom fruktiga Cabernet Sauvignon och Zinfandel som bär influenser av olika sorters bär. Även ett antal olika sorters Rhône-druvor växer med framgång i området.

Pernod Ricard representerar ett antal olika viner från kaliforniska producenter såsom Kenwood från Sonoma och J. Lohr från Napa Valley, Paso Robles och Monterey.