lucys-flowershop-hero lucys-flowershop-hero

- 11.11.2022

Lucy’s Flower Shop bland världens 50 bästa barer – för andra året i rad

Pernod Ricard kan stolt presentera att en av våra kunder, Lucy’s Flower Shop, har för andra året i rad placerat sig på listan över “The World’s 50 Best Bars”. Att få vara med på listan redan under Lucy’s första år var helt osannolikt. Andra året var det snarare en lättnad – blandat med en otrolig glädje.

Så beskriver en av delägarna till Lucy’s Flower Shop, Alex Skärlén, känslan av att se sin bar hamna på listan “The World’s 50 Best Bars”.

– Det är verkligen ett kvitto på att det är fler än våra gäster som rekommenderar oss. Det gäller att ha en bra verksamhet, nöjda gäster och ett grymt barteam. Vårt barteam är helt otroligt, det är en härlig blandning människor som är så jäkla duktiga, säger Alex Skärlén, delägare till Lucy’s Flower Shop och bartender.

Listan, som i år går in på sitt 14:e år, listar världens bästa barer utifrån en röstning av 650 experter inom barindustrin världen över. Att placera sig på listan är således inte bara en klapp på axeln bland de lokala branschkollegorna, utan ett tecken på att det du gör fungerar bra även globalt.

Vilka är Lucy’s Flower Shop?

Barägarna Alex Skärlén och Ola Carlson har känt varandra länge, men det var inte förrän slutet av år 2019 som de slog slag i saken och öppnade en bar ihop. Det tog en månad innan de vann pris i tidningen Dagens Nyheter och fick högsta betyg av Simon Difford, en av världens mest kända författare inom dryckeskategorin.

Viktigt att skapa en plats de själva skulle vilja besöka

När tillfället kom funderade de över vilken typ av bar de ville starta. Tankarna vandrade mellan olika alternativ men det var först när de fick se den tomma källarlokalen på BirgerJarlsgatan som idén om en renodlad bar satte sig fast. En cocktailbar som de kunde känna sig stolta över – och viktigast av allt, som de själva ville besöka.

För att göra det fokuserade Ola och Alex på att samtliga sinnen skulle få sitt. Ljudnivån måste vara precis rätt, ljuskällorna ska vara noggrant utplacerade och känslan måste sitta som en smäck så fort man kliver in. Men det var viktigt att baren inte blev en social mingelbar där gästerna hittar kvällens ragg. Istället är tanken att du som gäst och ditt sällskap blir placerade när ni anländer och att ni njuter av ert sällskap och de unika drinkarna.

Drinkstrategin var enkel. Smaken betydde allt. För att få till den rätta smaken tog barägarna in restprodukter från en nära vän som producerade naturvin och naturcider. Restprodukterna bestod av olika vinäger som baserats på bland annat äpplen, päron och morötter. I Lucy’s Flower Shop signaturdrink Rye and Apple är en av grundpelarna just denna äppel- och päronvinäger.

På frågan hur reaktionen var att hamna på listan än en gång löd kommentaren:

Vi är superstolta och vi är faktiskt aldrig klara. Vi kan hela tiden utvecklas, med service, råvaror, lokalen. Så länge vi känner att vi får en bra respons så kan vi utvecklas. Vi jobbar kreativt med alla drinkar som görs. När vi provlagar nya drinkar så får alla tycka och tänka. Det är kul med att en kreativ process!

Läs mer om Lucy’s Flower Shop här.

Top 10 World’s Best Bars (här är hela listan!)

  1. Paradiso, Barcelona, Spain
  2. Hanky Panky, Mexico City, Mexico
  3. Sips, Barcelona, Spain
  4. Licorería Limantour, Mexico City, Mexico
  5. Little Red Door, Paris, France
  6. Double Chicken Please, New York, US
  7. Two Schmucks, Barcelona, Spain
  8. Connaught Bar, London, UK
  9. Katana Kitten, New York, US
  10. Alquímico, Cartagena, Colombia